Asbestinventaris renovatie– of bouwproject

Als je een gebouw afbreekt is volgends de asbestinventaris wetgeving verplicht om ook over een asbestinventaris te beschikken. Het asbestinventaris maakt deel uit van het sloopopvolgingsplan. Het is verplicht om een sloopopvolgingsplan toe te voegen als je een aanvraag doet voor een een omgevingsvergunning.

Volgens de asbestinventaris wetgeving is het wel enkel verplicht voor een residentieel gebouw groter dan 5.000m3, een niet-residentieel gebouw groter dan 1.000m3 of een infrastructuurwerk groter dan 250m3.

Er bestaan 2 soorten asbestinventarissen volgens de asbestinventaris wetgeving:

Niet-destructieve asbestinventaris: volgens de asbestinventaris wetgeving worden er bij deze inventaris worden geen plafonds, vloeren, etc… beschadigd om op te lijsten of er asbest aanwezig is of niet. Er wordt in deze inventaris enkel een lijst samengesteld van asbesthoudende materialen die je op zicht kan zien (zonder iets open te breken)

Destructieve asbestinventaris: volgens de asbestinventaris wetgeving worden er bij deze inventaris wel indien nodig plafonds,  uren, etc…. beschadigd om op te lijsten of er asbest aanwezig is of niet. In deze inventaris wordt er namelijk een lijst samengesteld van alle asbesthoudende materialen die je op zicht kan zien maar ook van alle ingesloten asbest materialen. Dit kan enkel vastgesteld worden door eventueel materialen te beschadigen (vloeren, muren, plafonds openbreken). Deze inventaris is volgens de asbestinventaris wetgeving nodig voor gebouwen die gerenoveerd of gesloopt moeten worden.

Volgens de asbestinventaris wetgeving is het nodig dat een asbestinventaris deel uitmaakt van het sloopopvolgingsplan zodat de veiligheid van werknemers op een bouwwerf kan bewaard worden. Zo kunnen ze zich namelijk extra beschermen indien nodig en kunnen ze de nodige maatregelen nemen om gewoon afbraakmateriaal en materiaal waar asbest inzit van elkaar te scheiden.

 

cashback actie

 

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes