Wat gebeurt er met onze panden in 2023? Zullen we verbouwen? Wat zijn de trends in vastgoedprijzen? Wat is beter, huren of kopen? We bespreken 3 opvallende trends en inzichten van wat men voor dit jaar kan verwachten.
De afgelopen jaren is de vastgoedmarkt in verschillende snelheden veranderd. In 2023 komt de vastgoedmarkt weer in balans. We komen uit een markt waar de kopersdruk erg hoog was. Kopers moesten de afgelopen twee jaar erg snel zijn. De vraag naar woningen was groot en de prijzen weerspiegelden dat. De verkoper wist dat er boven de vraagprijs werd geboden, dus werden de vraagprijzen beduidend hoger gesteld. Deze vastgoedbeweging is nu weer stabiel. Vastgoedprijzen zijn wel nog steeds hoger dan vijf jaar geleden, maar de dynamiek is anders. In 2023 zal het aantal woningen dat binnen enkele dagen en ver boven de vraagprijs wordt verkocht echter zeldzaam zijn. En dit terwijl het aantal woningen op de markt is gestabiliseerd.
Terwijl de huizenmarkt blijft afkoelen, vertoont de huurmarkt een opwaartse trend. Vergeleken met januari vorig jaar hebben we het aantal verhuurde panden zien verdubbelen en zijn de huren fors gestegen. Er is dus een duidelijke verschuiving van kopen/verkopen naar huren/verhuren. Het betreft dan meestal een doelpubliek die noodgedwongen moet gaan huren door gebrek aan financiële middelen. We hebben immers allemaal te maken met sterk stijgende levenskosten. Jonge koppels die op zoek zijn naar een eigen woning kunnen nu al in veel gevallen niet meer rekenen op de spaarpotten van hun ouders. Als ze naar de bank gaan, hebben ze gemiddeld 20% van hun middelen nodig om een hypotheek te krijgen. Indexering van de lonen lost de koopkracht niet op. Steeds meer mensen worden dus gedwongen om te huren.
Een ander effect is dat mensen gedwongen worden hun woning te verkopen en op de huurmarkt terechtkomen. Dit is minder gebruikelijk op het platteland, maar in grote steden wordt het steeds vaker gezien. Mensen verkopen dan hun huis en gaan kleiner wonen. Ze hebben de reserves nodig om hun levensstandaard op peil te houden.
Ook de vraag naar hoogwaardige huurwoningen is groot. De economie en de arbeidsmarkt bevinden zich vooralsnog niet op hun dieptepunt. Expats en buitenlanders vinden de weg terug naar België. Grote steden trekken meer huurders aan, waar de vastgoedmarkt anders is samengesteld en doorgaans diverser is dan in landelijke gebieden. Denk ook aan alleenstaanden, gescheiden stellen en senioren. In Brussel bijvoorbeeld is 80% van de bevolking huurder en maar 20% huiseigenaar.
Momenteel zijn er nog maar een paar kwalitatief hoogwaardige woningen beschikbaar die een hoge energiebehoefte dekken. Net zoals bij veel andere zaken zorgt net deze schaarste voor een stabiele prij. In 2023 zullen de prijzenvan zulke woningen verder stijgen.
Nieuwe gebouwen hebben nu veel last van stijgende kosten. Bouwmaterialen worden duurder en de lonen van werknemers zijn exponentieel gestegen. Dit verhoogde de gemiddelde bouwkosten met € 300 per vierkante meter. Deze kosten moeten door de projectontwikkelaars worden doorberekend in de uiteindelijke verkoopprijs. Als gevolg hiervan wordt het project stilgelegd of stijgt de verkoopprijs. Aan de andere kant verkopen bestaande panden die sterk zijn gerenoveerd met oog op energiezuinigheid zeer snel.
Aan de andere kant is de belangstelling voor gebouwen met een slechte energiebalans laag. Als je wilt verbouwen, moet je van banken verwachten dat ze bij hypotheken rekening houden met duurdere materialen, langere levertijden en EPC's. Dus ook al is er een renovatieplicht, een grondige opknapbeurt is niet steeds haalbaar of vanzelfsprekend.
Investeerders zijn net wel op zoek naar zulke panden. De verkoopprijzen van gebouwen met een lagere energieprestatie zullen naar verwachting met 5-10% dalen. Tegenwoordig zien we dat mensen 10-12% onder hun vraagprijs bieden voor dergelijke eigendommen. Daar zal de prijs automatisch stagneren.
In dit artikel werden drie trends besproken die men kan verwachten op de vastgoedmarkt in 2023. De eerste trend is dat de vastgoedmarkt weer in balans komt na de hoge kopersdruk van de afgelopen jaren. De tweede trend is dat het huren van een woning populairder wordt, terwijl de huizenmarkt afkoelt. De derde trend is dat de prijs van woningen die een hoge energiebehoefte dekken verder zal stijgen in 2023, terwijl er nog maar een paar kwalitatief hoogwaardige woningen beschikbaar zijn die hieraan voldoen.
Het huidig klimaat in de sector is uitdagend voor zowel koper als verkoper. Er zijn naast de persoonlijke situatie tal van andere zaken waarmee men rekening moet houden. Men doet er dus goed aan om de aan- of verkoop van een eigendom strategisch aan te pakken. We staan u met plezier bij.
Klik op de knop hieronder om samen vrijblijvend over uw vastgoedprojecten te spreken.