5 valkuilen bij het zelf verkopen van je woning

 

Ben je van plan om je huis zelf te verkopen? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden en op de hoogte te zijn van de valkuilen die je kunt tegenkomen. Het verkopen van een woning is namelijk meer dan alleen het plaatsen van een advertentie op een zoekertjessite. In dit artikel bespreken we vijf valkuilen die je moet vermijden om een succesvolle verkoop te garanderen.

 

Geen correcte prijs

Een van de grootste valkuilen bij het verkopen van een woning is het bepalen van een vraagprijs. Voordat je op zoek gaat naar kopers, moet je een vraagprijs opstellen. Het is belangrijk om deze prijs correct te bepalen, anders loop je het risico dat potentiële kopers afhaken. Neem daarom de tijd om te onderzoeken wat vergelijkbare woningen op de markt kosten. Zo krijg je een idee van de vraagprijzen en kun je jouw prijs daarop afstemmen.

 

Een onvolledig verkoopdossier

Een ander belangrijk aspect bij het verkopen van een woning is het verkoopdossier. Dit dossier bestaat uit verschillende documenten, zoals het energieprestatiecertificaat, het postinterventiedossier, het kadastraal uittreksel en kadastraal plan, het bodemattest, het asbest attest,  de elektrische keuring en de stedenbouwkundige inlichtingen. Een verkoop kan afspringen omdat het dossier niet in orde is. Besteed daarom de nodige aandacht aan het verzamelen van alle vereiste documenten.

 

advertenties

 

Amateuristische advertenties

Het plaatsen van advertenties op zoekertjessites is een essentieel onderdeel van de verkoop van een woning. Zorg ervoor dat je advertentie er professioneel uitziet en dat je kwalitatieve foto’s gebruikt. Het gebruik van foto's van slechte kwaliteit kan een negatieve invloed hebben op de verkoop van je woning. Vermijd daarom foto's waarop je zelf te zien bent in de spiegel of vensters.

 

Meer weten over doeltreffende vastgoedmarketing

 

Geen commerciële feeling

Als particuliere verkoper moet je ook de commerçant in jezelf wakker maken. Zorg ervoor dat je altijd bereikbaar bent en geïnteresseerde kopers snel kunt laten bezichtigen. Vraag ook altijd de contactgegevens van de personen die de woning hebben bezocht, zodat je hen achteraf kunt contacteren. Wees niet te opdringerig en overlaad potentiële kopers niet met onnodige informatie.

Rommelig compromis

 

Een rommelig compromis

Zodra je een koper hebt gevonden, moet er een onderhandse verkoopovereenkomst of compromis worden ondertekend. Het is belangrijk om een compromis te hebben dat up-to-date en sluitend is. Gebruik geen standaarddocumenten van het internet, maar schakel een notaris, vastgoedmakelaar of jurist in om een correcte compromistekst op te stellen.

 

Conclusie

Het verkopen van een huis kan een stressvolle en uitdagende ervaring zijn, vooral als u ervoor kiest om het zelf te doen. Door de vijf valkuilen te vermijden die we hierboven hebben besproken, kunt u echter uw kansen op succes aanzienlijk vergroten.

Door een realistische prijs vast te stellen, een volledig verkoopdossier te hebben, professionele advertenties te creëren, een commerciële feeling te hebben en een juridisch sluitend compromis te bereiken, kunt u een vlotte verkoop realiseren en uzelf heel wat stress besparen.

Als u echter nog steeds niet zeker bent of u het zelf wilt doen, overweeg dan om een vastgoedmakelaar in te schakelen. Hoewel dit extra kosten met zich meebrengt, kan een professionele makelaar u helpen bij het navigeren door het verkoopproces en u helpen de beste prijs voor uw woning te krijgen.

 

 

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes