In België scheiden ieder jaar meer dan 24.000 koppels, waarvan het Vlaams Gewest er ruim 11.000 voor zijn rekening neemt (Statistics Belgium 2015). Vaak betekent een scheiding een administratief kluwen inzake hypotheek, lening, uitkopen en verkoop van onroerend goed. Deskundige begeleiding is dan meer dan gewenst: een scheiding is vaak een emotionele aangelegenheid, waarbij een derde partij in alle objectiviteit de twee partijen kan bijstaan.
Wat met de eigen woning en hypotheek?
De Vlaming en een eigen huis, het hoort bij elkaar als strand en zee. Een eigen huis is de droom en betrachting van veel mensen. Dit opgeven bij een scheiding valt niet mee. Bij een scheiding rijst immers de vraag wat er moet gebeuren met de woning. Het huis verkopen, het behouden in onverdeeldheid of de partner uitkopen?
Verkopen
Soms is de enige uitweg bij echtscheiding het huis verkopen omdat het individuele loon van de partners ontoereikend is om de hypotheek af te lossen. Die verkoop kan uit de hand gebeuren, via een notaris of door bemiddeling van een vastgoedkantoor. Bij de verkoop moeten verschillende zaken in overweging genomen worden:
- De nog uitstaande hypothecaire aflossing
- De eigen inbreng
- De gepaard gaande kosten met het te koop stellen van de woning
- De mogelijke kosten die gepaard gaan met een vervroegde hypotheekaflossing
Ook dient rekening gehouden te worden met de bepalingen in het eventuele huwelijkscontract en – niet onbelangrijk – moeten er onderlinge afspraken gemaakt worden tussen de partners. Wie blijft bijvoorbeeld in het huis wonen tijdens de verkoopperiode, wie draagt de kosten van de nutsvoorzieningen en een eventuele woonvergoeding?
Uitkopen
Bij toebedelen of de meer gangbare term “uitkopen”, neemt één van de partners de woning over en daarbij ook de lening en koopt als het ware de andere partner uit. Er wordt een schattingsprijs bepaald als basis voor de berekening. Over die schatting later meer. Ook hier gelden de overwegingen die eerder opgesomd zijn bij het verkopen van de woning, evenals de bepalingen in het huwelijkscontract. De uitkoper neemt de lening over, maar vaak moet hij of zij het gedeelte dat aan de partner moet uitbetaald worden, bij gaan lenen. Als de bank de solvabiliteit toereikend acht in dat nieuwe dossier, want dat is het tenslotte ook, heeft de overnemer de mogelijkheid het pand te verwerven.
Het huis behouden in onverdeeldheid
Hierbij wordt besloten het huis toch in eigendom te houden. Reden kan zijn dat een van de partners bijvoorbeeld een eigen zaak in de woning heeft. Tot dat doel wordt een notariële akte opgesteld. Er moet bepaald worden wie de woning verder afbetaalt en hoe de latere verrekening uitgewerkt wordt. Beide partners moeten overeenkomen wie er blijft wonen, hoe de woonstvergoeding, de eigenaars- en de bewonerskosten worden geregeld. De wettelijke termijn van vijf jaar om in onverdeeldheid te blijven kan eventueel worden herzien. Een en ander wordt vastgelegd in de EOT (Echtscheiding door Onderlinge Toestemming).
De schatting
Hoe dan ook moet er een schatting van het eigendom gemaakt worden. Die schatting wordt gedaan door een notaris, een vastgoedkantoor of een landmeter. Er is de venale waarde in vrije verkoop (normale marktwaarde) en gedwongen verkoop (wegens de spoed van de verkoop wordt een lager bedrag aanvaard). De waarde wordt onder andere bepaald door de ligging, onderhoud, materialen en leeftijd van het pand. Persoonlijke en emotionele parameters zijn bij een schatting echter (helaas) niet van tel.