Nu er op politiek vlak helaas nog geen akkoord is om de energiefactuur te drukken, gingen wij op zoek naar makkelijke tricks om op jaarbasis heel wat te besparen. Op de site van Livios vonden we enkele tips.
1. Het afdichten van spleten met kit en tochtstrips. Zo blijft koude lucht buiten.
2. Je leidingen isoleren met een schuimrubberen hoesje. Zo gaat er tussen het beginpunt (ketel, boiler…) en eindpunt (radiatoren, badkraan…) veel minder warmte verloren. Je bespaart ongeveer 2 euro per meter per jaar, terwijl een meter schuimrubber nauwelijks 1 à 2 euro kost en in principe nooit om vervanging vraagt. Een slimme investering dus.
3. De verwarming een graadje lager zetten. Het kost je niks, maar je bespaart al snel 7% op je energiefactuur. Het vrij houden van de radiatoren zorgt voor een extra besparing aangezien er minder energie nodig is om de ruimte te verwarmen. Nog een tip: de deuren sluiten kost niks, maar zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen.
4. Radiatorfolie aanbrengen achter de radiatoren zodat er aan de achterzijde van de radiatoren geen warmte verloren gaat via de buitenmuur. Het kost je 5 euro, maar die kleine investering verdient zichzelf op jaarbasis in een veelvoud terug. Het ontluchten van de radiatoren zorgt verder voor een optimaal gebruik. Jaarlijks bespaar je er snel een handvol euro’s mee.
5. Denk aan sluipverbruik. Zo’n 10% van onze energiefactuur bestaat uit sluipverbruik. Een televisiedecoder die blijft aanstaan, gsm-laders die in het stopcontact blijven steken of de computer die een hele dag draait zonder dat je hem gebruikt zorgen voor een hogere energiefactuur.
6. Ga voor ledlampen. Per gloeilamp die je vervangt door een ledlamp win je op jaarbasis 10 euro. Ze zijn duurder in aankoop, maar hebben wel een veel langere levensduur. Een ledlamp gaat 20 tot 50 jaar mee, bij een gemiddeld gebruik van 3 uur per dag.
7. Installeer een spaardouchekop. Je verbruikt minder water en ook minder energie om het water te verwarmen. Een waterbesparende douchekop verbruikt de helft minder water in vergelijking met een traditionele douchekop. Als je weet dat sanitair warm water ongeveer 20% uitmaakt van je gasfactuur, is de rekening snel gemaakt.