Nog niet zo lang geleden waren nieuwe badkamers en keukens een topprioriteit voor huiseigenaren met verbouwingsplannen. Energiebesparing is nu een topprioriteit. In veel huizen worden al energie-retrofits uitgevoerd en naar schatting is een op de drie huiseigenaren van plan om binnen de komende vijf jaar een energieretrofit te doen. Het is ook nodig omdat het merendeel van de bestaande woningen nog steeds een onvoldoende krijgen op het gebied van energie-efficiëntie. Maar hoe transformeer je jouw huis tot een energiezuinige woning?
Stap 1: Isoleer het dak
Veel huiseigenaren beschouwen energie-efficiëntie als een prioriteit en hebben plannen voor energiebesparing of energierenovatie. Maar wat eerst? Zonder twijfel het dak. Daar kun je dus beter eerst aan werken. U kunt gemakkelijk 30% energie per jaar besparen. Dakisolatie voor hellende daken omvat:
Tip: Als je de zolder niet gebruikt, besluit dan om de zoldervloer te isoleren. Dakisolatie voor platte daken kan langs de bovenzijde.
Let op: Vanaf 1 januari 2020 moeten alle daken van woningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 op het net zijn aangesloten, geïsoleerd worden. Als eigenaar moet u zelf aan de slag om uw woning compliant te maken. Het niet voldoen aan de dakisolatienormen bij een huisinspectie zal resulteren in een aftrek van 9-15 punten, afhankelijk van de dakgrootte, en kan zelfs onbewoonbaar worden verklaard.
Stap 2: Isoleer de buitenmuren
Als er zowel aan de gevel als aan het beslag moet worden gewerkt, is het raadzaam om dit tegelijkertijd te doen. Heb je een goed geïsoleerd raam op een niet-geïsoleerde muur, dan loop je het risico op condensvorming op de muur. Er zijn drie isolatiemethoden voor muurisolatie:
Massieve muren in oude huizen zijn geweldig voor externe isolatie. Een nieuwe afwerking van de gevel is nodig om geen interne ruimte te verliezen. Fabrikanten zorgen ervoor dat de gevelafwerking zo dun mogelijk is om aan de nodige isolatie-eisen te kunnen voldoen.
Binnenisolatie is alleen een optie als spouwmuurisolatie of buitenisolatie niet mogelijk is.
De eerste spouwmuren kwamen van huizen uit de jaren vijftig. Heeft u een schone spouw van 3-6 cm breed, dan kunt u de spouw vullen of uitblazen met isolatie. Wat zijn de grote voordelen? Er is binnen of buiten niets veranderd en de investering is al na 3 tot 5 jaar afgeschreven.
Tip: Zorg ervoor dat de holte niet alleen breed genoeg is, maar ook schoon genoeg om bij te vullen.
Stap 3: Vervang het raam of het glas
Vanaf 1 januari 2020 is dubbel glas verplicht. De vereisten voor dubbele beglazing zijn alleen van toepassing op woonkamers, keukens, slaapkamers en badkamers van appartementen. Trappen, inkomhallen en gangen hoeven niet van dubbel glas te zijn.
Huisonderzoeken zonder dubbele beglazing krijgen de volgende strafpunten:
Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal strafpunten verhoogd naar 9 of 15 strafpunten. Vanaf 15 strafpunten mag de overheid de woning ongeschikt verklaren.
Als het profiel in slechte staat is, vervang dan het schrijnwerk en de beglazing samen. Ten slotte bepaalt de U-waarde van het raamprofiel (thermische transmissie) de totale U-waarde van het raam.
Als het profiel nog windvast en van goede kwaliteit is, loont het de moeite om het oude glas te vervangen door hoogrendementsglas.
Tip: Bezoek de website van uw raamfabrikant om te zien welke beglazing voor u geschikt is. Verminder straatlawaai of blokkeer de zon.
Stap 4: Isoleer de vloer
Als uw dak en buitenmuren goed zijn geïsoleerd en uw ramen en deuren isolerend glas hebben, is het isoleren van uw vloeren de vierde stap om de buitenschil van uw huis volledig te isoleren.
Hoe bereik je de ideale Umax waarde van 0,24 W/m²K?
Tip: Er zijn twee manieren om je vloer te isoleren: boven en onder. De bodem is veel gemakkelijker omdat deze de bestaande vloer niet hoeft te raken. Deze oplossing is wel niet altijd mogelijk. In een huis zonder (kruip)kelder kan alleen via de bovenverdieping worden geïsoleerd.
Stap 5: Techniek
Meer dan de helft van onze energierekeningen gaat naar verwarming. Investeer in een zeer efficiënte boiler of warmtepomp voor elektrische of gasverwarming. Ben je van plan om te isoleren of is je woning volledig geïsoleerd en verwarmd met vloerverwarming, overweeg dan om een warmtepomp te installeren.
Er zijn drie typen warmtepompen:
1. Geothermische warmtepomp: Haal warmte uit de grond.
2. Waterwarmtepomp: haalt warmte uit water.
3. Luchtwarmtepomp: haalt warmte uit buitenlucht.
Tip: Er zijn hybride apparaten die warmtepompen, boilers en watertank combineren om nog meer energie te besparen.
Ventilatiesystemen zijn verplicht voor nieuwe gebouwen. Het wordt ook aanbevolen om bestaande woningen die nu beter geïsoleerd zijn, te ventileren.
De overheid maakt bij verbouwingen onderscheid tussen verbouwingen en uitbreidingen.
Tip 1: Investeert u in nieuwe ramen, dan zijn extra ventilatieroosters een goede optie.
Tip 2: Ventileren en verwarmen tegelijk? Wat kan je doen? Het E+ systeem neemt warme vervuilde lucht op en recupereert deze als energiebron.