De zomermaanden zijn inmiddels achter de rug en met heimwee blikken we terug naar de lange, warme, zonnige dagen, vooral nu de dagen kouder en korter worden. Wat we wel liever vergeten zijn de verhalen over de (pogingen tot) inbraken die misschien ook wel in jouw buurt de ronde hebben gedaan. Dieven die vrij spel kregen terwijl je lag te zonnebaden aan het strand of te barbecueën in de bergen. Ook nu de dagen donkerder worden blijft het beveiligen van jouw woning een belangrijk aandachtspunt. Wat zijn enkele dingen die je op korte tijd kan doen om jouw woning te beveiligen?
De bekende stralers, of ook wel bouwlampen genoemd, bieden een relatief goedkope oplossing en plaatsen dankzij een ingebouwde sensor de dieven meteen in de schijnwerpers. De sensoren hebben doorgaans een bereik van enkele meters waardoor de minste beweging meteen de lamp activeert. De stralers staan bekend voor hun groot bereik. Hierdoor is vaak 1 straler voldoende om bijvoorbeeld de hele tuin te verlichten. Tegenwoordig bestaan de stralers in LED-uitvoering wat deze soort verlichting een pak zuiniger maakt dan de klassieke halogene tegenhanger.
Dankzij hun armatuur kan je ze ook kantelen naar de gewenste stralingshoek.
Bekijk hier het assortiment stralers van onze partner MyPlanetLed:
https://www.myplanetled.com/nl/buitenverlichting/bouwlamp/
2. Beveiligingscamera’s
Wil je de inbrekers in de schijnwerpers zetten en dit bijhouden op beeld? Veiligheidscamera’s zijn de oplossing bij uitstek, al dan niet in combinatie met stralers. Je moet hiervoor wel investeren in een aantal zaken:
Tegenwoordig bestaan er ook camera’s die zonder bedrading geïnstalleerd kunnen worden. Deze modellen hebben enkel voedig nodig en een draadloze verbinding. Met deze modellen hang je echter wel af van het bereik van jouw draadloos signaal en de snelheid van jouw WiFi.
3. Alarmsystemen
Met jaarlijks 34000 inbraken in ons land is een alarmsysteem tegenwoordig zeker geen overbodige luxe. Wist je dat een alarmsysteem ook een meerwaarde kan zijn voor je huis en dat het helemaal niet zo duur hoeft te zijn om een alarm te kopen? Met nieuwe technologie komen er steeds meer alarmsystemen op de markt. Van goedkoop tot zeer duur, van eenvoudig tot complex. Hieronder een kort overzicht van de meest courant mogelijkheden.
Bij het alarmsysteem registreert een bewegingssensor uw bewegingen wanneer u het huis binnenkomt en het systeem inschakelt, waardoor een akoestisch signaal binnen en buiten het huis wordt gegeven. Dit signaal waarschuwt de omgeving en schrikt indringers af. Een extra lamp aan de buitenkant maakt het nog duidelijker dat het alarm afgaat. Het systeem is gewoon effectief en gemakkelijk te gebruiken. Deze systemen zijn bij bijna elke bouwmarkt verkrijgbaar met duidelijke gebruiksaanwijzingen. Het installeren van zo'n systeem is heel eenvoudig als je de instructies goed opvolgt.
Het alarmsysteem kan ook worden aangesloten op een alarmcentrale. Dan schakelt de alarmcentrale een beveiligingsbedrijf in. Deze alarmcentrales zijn vaak onderdeel van beveiligingsbedrijven. Beveiligers controleren uw huis om te zien of er echt iets aan de hand is of dat het een vals alarm is. Hierdoor heb je directe controle en deze kennis geeft een gevoel van rust en vertrouwdheid. Natuurlijk is deze vorm van beveiliging duurder dan een eenvoudig alarmsysteem, maar de toegevoegde waarde maakt deze extra investering de moeite waard.
Alarmsystemen waren oorspronkelijk bedoeld om te waarschuwen voor indringers, maar de huidige alarmsystemen zijn uitgebreid met verschillende functies die waarde toevoegen aan het systeem. De sensor detecteert niet alleen beweging, maar ook brand. Op deze manier fungeert het alarmsysteem als brandmeldsysteem en kan er door de koppeling met de alarmcentrale snel worden ingegrepen bij een alarm. De sensor kan ook worden uitgerust met een camera om beelden direct op het bedieningspaneel te creëren. Naarmate deze systemen zich verder ontwikkelen, zullen hun toepassingen dat ook doen.
Fabrikanten van alarmsystemen maken graag gebruik van de uitgebreide mogelijkheden van draadloos internet en telefonie. Een alarmsysteem kan effectief worden ingezet door verschillende componenten zoals sensoren en detectoren met elkaar te laten communiceren. Ook met behulp van uw mobiele telefoon wordt u altijd direct op de hoogte gesteld van elke alarmmelding. Hierdoor wordt het alarmsysteem effectiever en wordt de efficiëntie sterk verbeterd. Omdat de situatie in een vroeg stadium kan worden gesignaleerd, is er bovendien het voordeel dat er weinig valse alarmen zijn. Het is altijd goed om onnodige hulpdiensten te vermijden.
Welke configuratie past het best bij mij?
Bij het beantwoorden van deze vraag zijn twee opties van belang:
Het eerste dat u moet kiezen, is het type dat u wilt. De kwaliteit tussen bovenvermelde typen is zo goed als onbestaand. Een nadeel van draadloze systemen is bijvoorbeeld de noodzaak om van tijd tot tijd batterijen te vervangen. Als de kabels er al zijn, raden we aan om te opteren voor bekabelde systemen. Zo niet, raden wij de draadloze versie aan. Het leggen van kabels gaat gepaard met sloopwerkzaamheden. Als er in het gebouw al kabels aanwezig zijn maar deze niet lopen door de kritische punten, raden we een combinatie van bedraad en draadloos aan. Met een hybride systeem krijgt u het beste van twee werelden. Het systeem is eenvoudig uit te breiden, bijvoorbeeld voor draadloze camerabewaking.
Na het beantwoorden van de eerste vraag, kan u kiezen voor een basis of geavanceerd systeem. Het basispakket bestaat uit een bedieningspaneel, een sirene en een set bewegingssensoren. Met een uitgebreid systeem krijg je alles wat bij het basispakket hoort + afstandsbediening, raammagneten en aansluiting op de alarmcentrale. Tot slot kunt u ook kiezen voor rookmelders of koolmonoxidemelders. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor mistgeneratoren om te voorkomen dat bijvoorbeeld dieven iets zien.