De oorlog in Oekraïne en de huidige inflatie zal niemand ontgaan zijn. Actueel (woensdag 13 april 2022) bericht o.a. VRT NWS over een vertraging van het aantal vastgoedtransacties in het eerste trimester 2022. Onderaan dit artikel kan je doorklikken naar het artikel.
Als vastgoedmakelaar staan wij dagdagelijks in de praktijk. Bij Kasper & Kent merken we de vertraging (nog) niet zo sterk aangezien wij (wij althans) de afgelopen maanden evenveel verkopen hebben afgesloten dan vorig jaar. Sterker nog, wij hebben zelfs een recordmaand februari 2022 gehad (nooit meer verkocht dan in februari 2022). Maar ... wij zien wel op de markt (bij andere kantoren en particulieren) dat er minder vastgoed "te koop" wordt gesteld. Waar VRT nws, op basis van de notarisbarometer, de analyse brengt dat het lagere aantal vastgoedtransacties te wijten zou zijn aan het feit dat kopers op de rem staan door het lagere consumentenvertrouwen, ingegeven door oorlog Oekraïne en inflatie, hebben wij het gevoel dat de oorzaak van het lager aantal vastgoedtransacties in het eerste trimester eerder veroorzaakt werd door het lagere aantal woningen die in verkoop zijn gekomen. Mogelijks doordat in de afgelopen twee jaren al heel veel verkocht werd ... . Aan de verkoopzijde merken wij voorlopig weinig problemen, bij Kasper & Kent wordt nog steeds vlot en goed verkocht.
In het vastgoed sijpelen de effecten van consumentenvertrouwen wel ook meestal iets trager door. Kopers die half maart hun verkoopovereenkomst hebben getekend, hebben hun aankoopbod veelal al enkele weken eerder uitgebracht. Het consumentenvertrouwen heeft pas echt een serieuze duik genomen bij de start van de oorlog in Oekraïne, eind februari. Veel van de kopers die hun overeenkomst getekend hebben voor 15 maart 2022 hebben hun beslissing (aankoopbod) wellicht al genomen voordat er van een oorlog in Oekraïne sprake was. Het echte effect van de duik in consumentenvertrouwen die er bij de start van de oorlog is gekomen, moet ons inziens dan nog komen op de vastgoedmarkt. Dat zal pas echt doorsijpelen in het tweede trimester 2022.
Mogelijks staan bepaalde kopers nu en binnenkort wel wat op de rem en is er een laag vertrouwen, maar de vastgoedmarkt is al jaren zeer sterk oververhit met onnoemelijk veel meer vraag dan aanbod. Zelfs een stevige afkoeling (daling van de vraag) zou wellicht nog altijd resulteren in een situatie waarbij de vraag en het aanbod nog tamelijk in balans is.
Kortom, het staat vast dat het consumentenvertrouwen sterk is gedaald. In veel sectoren is er al sprake van een "crisissfeer". Maar in het vastgoed merken wij actueel nog niet dat woningen moeilijker of goedkoper moeten verkocht worden. De daling van de transacties in het eerste trimester is wellicht mee ingegeven door een lager aantal woningen die in verkoop zijn gekomen. De echte impact van het gedaalde vertrouwen bij kopers, moet dan wellicht nog komen ... Maar ook de media speelt een rol. Nu uitgebreid door de media wordt gebracht dat de vastgoedmarkt vertraagt (minder transacties ...) en dat linkt aan het consumentenvertrouwen, gaan kandidaat-kopers mogelijks denken dat ze beter nog wachten om te kopen ... , omdat de prijzen zouden kunnen dalen? Op die manier versterkt en beïnvloedt berichtgeving in de media ook mee de markt. Wie zal zeggen welk effect door wat veroorzaakt is? De tijd zal het uitwijzen.
Michael Vercauteren,
zaakvoerder Kasper & Kent