We weten het al langer dan vandaag. Je geld op je spaarboek brengt niets op. En dit zal niet meteen veranderen, bericht De Tijd kort geleden. Integendeel, er is geen vooruitzicht op hogere spaarrentes en de inflatie lijkt nog toe te nemen. Welke alternatieven zijn er dan om je spaargeld niet te laten verkommeren?
Aandelen en vastgoed worden als de interessantste beleggingen gezien om uw spaargeld tegen inflatie te beschermen. Zo vertelt Frédéric Vandenhende van Investr, een platform voor vastgoedinvesteerders, het volgende in De Tijd: "Wie zijn spaargeld tegen inflatie wil beschermen, is met vastgoed aan het juiste adres. Er is niet alleen de indexatie van de huurprijzen, de waarde van uw vastgoed evolueert ook mee met de inflatie." Hij raadt iedereen die in vastgoed wil beleggen aan dat niet alleen met eigen middelen te doen, maar ook te financieren met een lening. De rentes zijn historisch laag. "Als uw nettohuurrendement hoger ligt dan de rente die u betaalt op de lening, profiteert u in de eerste plaats al van een financiële hefboom. Bovendien erodeert de inflatie de terugbetaling van de lening."
Volgens Vandenhende is de keuze van het vastgoed cruciaal om er een rendabele investering van te maken. "De belangrijkste vraag is of u voor het pand de juiste huurder kunt aantrekken. Leegstand is de dooddoener voor investeringsvastgoed. Stel een realistische huurprijs op en streef een stabiele huurder na", zegt hij. Wie die zaken bewaakt, moet volgens Vandenhende een huurrendement van 3 à 5 procent kunnen realiseren. "Let op voor vastgoedprojecten die 9 of 10 procent rendement beloven. Dat bestaat gewoon niet. Ofwel is de huurprijs niet houdbaar en is er risico op leegstand, ofwel wordt gegoocheld met cijfers", zegt hij.
Volgens Vandenhende zullen de vastgoedprijzen in ons land de komende jaren ondersteund worden door een groeiende huurmarkt. "De huurmarkt is in België de voorbije jaren gegroeid van 25 naar 29 procent van de vastgoedmarkt, maar is nog altijd ver verwijderd van de 50 procent in de buurlanden. Huren wordt bij ons nog als een marginale markt gezien, maar dat verandert. Een nieuwe generatie die zich niet wil vastklampen aan een woning zal voor een fors groeiende huurmarkt zorgen", sluit hij af.
Bron: De Tijd