Belgische woningen zijn in 2020 ongeveer 7% in waarde gestegen, in 2021 nog eens 8% en in de eerste drie kwartalen van 2022 nog eens 7,6%. De gemiddelde prijs van een huis is vandaag 317.426 euro.
Deze forse prijsstijgingen in combinatie met de nog steeds grote vraag naar vastgoed zorgen ervoor dat verkopers in een luxepositie verkeren. Hier zijn vier tips voor iedereen die op zoek is naar een huis.
Onderzoek de prijs van vergelijkbare eigendommen
Als je de marktwaarde van vergelijkbare eigendommen kent, kan je voorkomen dat je te veel betaalt. Doe dus zeker je onderzoek.
Bepaal eerst hoe jouw droomhuis eruit ziet. Maak een verlanglijstje. Wat zijn de musthaves? Op welke gebieden zou je concessies willen doen? Heb je echt een garage of die ene extra slaapkamer nodig of kan je ook zonder? Bovenop, variëren de prijzen sterk afhankelijk van het gebied waarin je zoekt. Het draait allemaal om vraag en aanbod. Rond Brussel is de vraag doorgaans groter dan het aanbod. Echter zijn er ook vele andere streken waar de bevolking afneemt, waardoor de vraag kleiner wordt en het aanbod dus minder onder druk staat.
Neem jouw financiële situatie grondig onder de loep
Degenen die hun huiswerk tijdig maken kunnen achteraf sneller schakelen door perfect op voorhand hun financiële mogelijkheden te kennen. Op die manier hoeft er geen opschortende voorwaarde opgenomen te worden, wat jouw bod aantrekkelijker maakt voor een verkoper.
Als je nog niet weet hoeveel je kan lenen, kan zo'n opschortende voorwaarde steeds toevoegd worden. Maar weet dat een zuiver bod zonder zo’n clausule steeds sterker is. Verkopers kiezen liever voor zekerheid en geven dus meestal de voorkeur aan dergelijke aanbiedingen wanneer ze uit meerdere biedingen kunnen kiezen.
Maak daarom tijdig een afspraak met jouw bank of financieel adviseur. Als vertrouwenspersoon kan hij of zij je bijstaan en met financiële expertise adviseren over wat de mogelijkheden zijn. Vergeet niet dat als je gebruik wil maken van een krediet, je vaak moet rekenen op zo'n 20% eigen inbreng.
Let op: Biedingen zijn bindend. Als de verkoper akkoord gaat, kan het bod niet zomaar zonder gevolgen worden ingetrokken. Als je een bod uitbrengt zonder specifieke voorwaarden en later merkt dat je geen financiering kunt krijgen, moet je de koopovereenkomst ontbinden, met in de meeste gevallen een schadevergoeding van 10% van de afgesproken prijs als gevolg.
Wees niet bang om onder de prijs te bieden
Hoeveel moet je bieden als je eenmaal een huis hebt gevonden? Voorbij zijn de dagen van hoge biedingen. Begin met een bod onder de vraagprijs en blijf onderhandelen. Dit is de meest gebruikelijke methode. De verkoper bepaalt de vraagprijs en iedereen kan bieden. De verkoper bepaalt naar eigen goeddunken welke aanbiedingen hij al dan niet accepteert. Het hoeft niet steeds het hoogste bod te zijn. Het is perfect mogelijk dat een verkoper alsnog een lager bod zonder opschortende voorwaarden zal aanvaarden in tegenstelling tot een hoger bod die wel met specifieke voorwaarden wordt uitgebracht.
In de afgelopen jaren werkten verkopers graag met een instelprijs. Deze prijs was doorgaans lager dan een standaard vraagprijs. De bedoeling was om mensen zo tegen elkaar te laten opbieden. Echter is het zo dat naarmate de druk op de vastgoedmarkt afneemt, deze procedures zeldzamer worden.
Vroeger kwam het ook voor dat de verkoper ermee instemde een optie te verlenen aan de koper. Zo werd de woning ‘gereserveerd’ voor de koper. In de huidige omstandigheden waar de vraag zodanig hoog is en de macht dus bij de verkoper zit, wordt dit vrijwel niet meer gedaan.
Doe steeds een schriftelijk bod
Zelfs een mondeling akkoord geldt als een officieel bod, al valt dat achteraf moeilijk te bewijzen. Zorg er dus voor dat het bestaan van jouw bod onbetwistbaar is en dus steeds schriftelijk gebeurt. Zelfs één simpele zin volstaat, zo lang men het achteraf maar kan aantonen. Vraag steeds uitdrukkelijk voor een bevestiging van ontvangst.
Het is echter aan te raden om een wettelijk document van een notaris of een advocaat te gebruiken. Dergelijke teksten bepalen wat er gebeurt als het bod wordt geaccepteerd. Ze bevatten ook veel details over de voorwaarden, zodat de koper beter beschermd is en er geen ruimte is voor discussie. Zo staat er bijvoorbeeld vaak duidelijk vermeld dat het bod voorwaardelijk is, dus onder voorbehoud van bepaalde zaken. Zo’n zaken zijn bijvoorbeeld het bestaan van grondvervuiling, bouwovertredingen of hypotheekschulden, waarbij het bod automatisch komt te vervallen in geval dat zo’n situatie wordt aangetroffen.