In de herfst en winter kan je meestal niet zonder verwarming in je huis. Iedereen heeft het toch graag gezellig? Welke verschillende mogelijkheden bestaan er om je woning te verwarmen? Wij zetten ze even op een rijtje voor jou!
1. Stookolie (mazout)
Stookolie is een vaak voorkomende manier van verwarmen. Stookolie wordt gestockeerd in tank die bij je thuis geïnstalleerd wordt. Je bent hierdoor dus niet afhankelijk van externen (enkel voor laten vullen van je tank). Ook dient de tank één keer per jaar door een expert te worden gecontroleerd. Let er ook op dat je zelf moet nakijken of je tank al dan niet moet bijgevuld worden. Het nadeel is wel dat stookolie geen hernieuwbare vorm van energie is.
2. Aard- of propaangas
Verwarmen op aardgas of propaangas heeft verschillende voordelen: je hebt geen stockageplaats nodig, het is milieuvriendelijk, vraagt weinig onderhoud, is niet te duur (je betaalt bovendien enkel het gas dat je effectief verbruikt). We sommen ook even de verschillende nadelen op: het is niet hernieuwbaar, het is ontvlambaar, het is beperkt beschikbaar en de kwaliteitslabels moeten ook goed gecontroleerd worden. Interessant weetje: het is de meest voorkomende vorm van verwarmen in België.
3. Elektrisch
Elektrisch verwarmen is iets duurder dan bv. aardgas/propaangas of stookolie omdat her meer vermogen vraagt, maar het is ideaal voor iedereen die een wisselend of laag energieverbruik heeft. Het is wel een zeer snelle manier van verwarmen en het is veilig. Je kan het eventueel combineren met een andere manier van verwarmen.
4. Pellethaard
Houtpellets zijn nog niet zo gekend in ons land, het is dan ook een vrij nieuwe manier van verwarmen. Het is eigenlijk een vaste brandstof die wordt gemaakt van samengeperst houtafval. Nadeel is dat het veel opslagruimte vraagt, veel onderhoud en ook best een grote investering is, maar op lange termijn is het goedkoop én milieuvriendelijk.
5. Houtkachel
Wanneer je gebruikt maakt van een houtkachel, kan je heel wat besparen op stookkosten en het is bovendien nog gezellig ook. Het heeft een hoger rendement dan een open haard en is goedkoper dan een gashaard. Nadeel is wel dat je veel stockageplaats nodig hebt en dat het veel onderhoud vraagt. Je moet namelijk tijdig de schoorsteer en het venster reinigen en de assen verwijderen.
6. Duurzame alternatieven
Tegenwoordig bestaan er ook een aantal alternatieve duurzame manieren om te verwarmen die milieuvriendelijker zijn. Zo kan je zonnepanelen laten installeren of een warmtepomp of zonneboiler. Daarnaast is een slimme thermostaat ook een handig systeem. Daarmee kan je o.a. je verwarming vanop afstand regelen.