Woningprijzen dalen in centrumsteden – wat betekent dit voor kopers?
Wist je dat woningprijzen in Vlaamse centrumsteden voor het eerst in twaalf jaar zijn gedaald? Terwijl de huizenprijzen in de rest van Vlaanderen met bijna 2% stegen, daalden ze in de steden met 0,9%. Wat is hier aan de hand?
De coronacrisis heeft een grote invloed gehad op de woonvoorkeuren. Mensen zoeken meer ruimte, een tuin of een terras, en zijn bereid verder van hun werk te wonen omdat thuiswerk steeds normaler wordt. Hierdoor is de vraag naar woningen buiten de stad gestegen, terwijl die in de centrumsteden afkoelde.
Dat betekent niet dat wonen in de stad plots goedkoper is. Leuven blijft de duurste centrumstad van het land, gevolgd door Gent en Antwerpen. Toch is de markt veranderd: woningen staan langer te koop dan ooit. In 2024 duurt het gemiddeld 113 dagen om een huis te verkopen, en zelfs 132 dagen voor een appartement. Kopers krijgen hierdoor meer onderhandelingsruimte: de verkoopprijs ligt nu gemiddeld 6,4% lager dan de oorspronkelijke vraagprijs."
Maar let op: de energiezuinigheid van een woning speelt een steeds grotere rol. Woningen met een A- of B-label verkopen nog steeds snel en met weinig marge. Voor huizen met een E- of F-label is er meer onderhandelingsruimte, maar steeds meer kopers zien daar net kansen om een woning voordelig te renoveren.
Wat betekent dit voor jou als koper of verkoper? Dit is een moment om slim te onderhandelen en strategische keuzes te maken. Wil je weten waar de kansen liggen?
Bij Kasper & Kent helpen we je graag met advies op maat. Volg ons voor meer vastgoedinzichten en tips!